İkamet izni, yabancı vatandaşlara Türkiye’de belli bir süre için oturma hakkı tanıyan izin belgesidir. İkamet izni ile ilgili tüm hususlar 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlemiş olmakla beraber Kanun’da yabancı vatandaşların ikamet izni başvurularının 6 adet kategoriden oluştuğu ve değerlendirileceği belirtilmiştir. İkamet izni çeşitleri; uzun dönem ikamet izni, kısa dönem ikamet izni, öğrenci ikamet izni, aile ikamet izni, insan ticareti mağduru ikamet izni ve insani ikamet izni olarak sıralanmaktadır.
Ancak önemle belirtmek gerekmektedir ki Ukrayna ve Rusya vatandaşlarının şu an içerisinde bulundukları savaş durumu nedeniyle Ukrayna vatandaşlarına Türkiye’de ikamet izni konusunda bazı istisnalar tanınmıştır.
Yazı İçeriği
ToggleUkrayna Vatandaşlarına Türkiye’de ikamet izni için tanınan istisnalar nelerdir?
Ukrayna vatandaşlarına sadece pasaport ile Türkiye’de oturma izni başvurusunda bulunabilme imkanı getirilmiştir.
Ukrayna vatandaşlarına tanınan kolaylıklara rağmen, yabancıların ikamet iznine kapalı olduğu mahallelerde oturma hakkına sahip değillerdir. Yabancıların ikamet iznine kapalı olduğu mahallelere ve bunların istisnaları hakkındaki yazımıza linkten ulaşabilirsiniz.
Yeni düzenleme çerçevesinde Ukrayna vatandaşları için hala kısa dönem turistik ikamet başvurusu imkanı söz konusudur.
Ukrayna Vatandaşlarına istisna dahilinde ikamet izni alınması için gerekli belgeler nelerdir?
İkamet izni için yapılan başvurunun olumlu değerlendirilmesi aşağıda yer alan belgelerin yer alması zorunludur:
- İkamet İzni Başvuru Formu
- Pasaport
- 4 Adet Biyometrik Fotoğraf
Ancak yukarıda belirtilen belgelere ek olarak, turistik amaçlı talep edilen ikamet izinlerinde yabancıdan bazı durumlarda seyahat planı, geçim belgesi ve sağlık sigortası istenebilmektedir. Bu nedenle, başvuruda Türkiye’de nerede ve ne kadar kalınacağı gibi seyahat planına dair bilgi ve belgelerin yer alması gerekmektedir.